Jaeger-LeCoultre, ook wel ‘La Grande Maison’ genoemd, heeft diverse iconische horloges. De Master, de Polaris en de Rendez-Vous lijnen zijn allemaal onmiskenbaar voor dit klassieke, prachtige merk uit La Vallée du Joux in Zwitserland. Maar er is één lijn die hier bovenuit steekt: de Reverso.

We gaan even terug in de tijd naar het jaar 1931; het jaar dat Jaeger-LeCoultre de Reverso introduceerde. Britse spelers uit de Polosport speelde in India polo en droegen horloges tijdens het beoefenen van de sport. Echter, wanneer de bal dan tegen het horloge komt, breekt het glas zeer snel door de snelheid van de bal. Een duurzame oplossing was benodigd…

In 1931 is het horloge voor het eerste geïntroduceerd en wordt snel geassocieerd met de Polosport.

Uurwerkmaker Jaeger-LeCoultre werd benaderd om met een idee te komen waarbij de Polospelers de kast zouden kunnen omdraaien tijdens het spelen, zodat het uurwerk bestendigd was tegen deze fanatieke sport. Na het spelen met ideeën om het horloge ‘op zijn kop’ te dragen, kwam de fabrikant met het uiteindelijke idee: het uurwerk moest gewoon gedragen kunnen worden, maar de kast moest omgedraaid kunnen worden. De kast kan zoals in onderstaande foto te zien is naar de rechterzijkant geschoven worden, waarbij het omgedraaid kan worden en weer teruggeschoven kan worden.

Het omdraaien van de kast van de Reverso werd het uiteindelijke idee om het uurwerk de fanatieke sport te laten doorstaan.

Wanneer vervolgens de sport wordt beoefend, keert men de kast om en komt de stalen achterzijde tevoorschijn. Deze hoogglans bewerkte kast zorgt zoals gezegd dat het saffierglas wordt beschermd tegen de harde klappen die het uurwerk kan verdragen. Tegenwoordig wordt het horloge nog steeds op festiviteiten gedragen door diverse spelers.

De vorm van het horloge is kenmerkend voor de Art Déco tijd waarin het uurwerk geïntroduceerd is: strakke eigentijdse vormen met een fraaie bewerking op de boven en onderzijde van de kast.

Sinds 1994 heeft Jaeger-LeCoultre een vernieuwing geïntroduceerd in de Reverso-lijn wat tot op de dag van vandaag een prachtige toevoeging is aan de collectie: de Reverso Duoface. Deze variant op de Reverso Classic, waarbij daar de achterkant van de kast staal is, heeft een tweede wijzerplaat op de achterzijde. Deze wijzerplaat is altijd anders gekleurd dan de voorzijde en wordt aangedreven middels hetzelfde mechanische uurwerk als de voorzijde. De Reverso Duoface wordt steeds vaker uitgevoerd met complicaties zoals een kalender functie, te zien in onderstaande foto in de Reverso Tribute Calendar.

De Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Calendar in 18 karaat roségoud.

De Jaeger-LeCoultre Reverso Tribute Gyrotourbillon: een meesterstuk voor de manufactuur.

Het horloge wordt tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen gemaakt: van stalen kasten zoals het origineel was, tot en met high-complications in metalen zoals goud of platina. Tot op de dag van vandaag is de Jaeger-LeCoultre Reverso hét icoon voor het merk. Mocht u een specifiek model gezien hebben, informeer dan gerust of wij het model op voorraad hebben, anders bekijken wij de mogelijkheden om het uurwerk indien beschikbaar zo snel mogelijk aan u te tonen.

In ons Juweliershuis tonen wij u graag de collectie en de diverse modellen in verschillende uitvoeringen.

Met vriendelijke groet,

Juweliershuis Aalbers Velp

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2015-2020 Juweliershuis Aalbers | creaza
Privacybeleid | Algemene voorwaarden | Retourbeleid

Volg ons op social media: